Cebel-i Nur- Nur Dağı-Hira Mağarası

Nur Dağı, Hira Mağarası

Cebel-i Nur- Nur Dağı-Hira Mağarası

Cebel-i Nur yada Türkçe Nur Dağı olarak bildiğimiz ve her birimizin gönül dünyasında bambaşka ufuklar açan Alemlere Rahmet Efendimiz Aleyhisselamın Mekkeli müşriklerinin sapkın inanış ve adetlerinden kaçıp bağrına sığındığı Harem-i Şerif’e yaklaşık 5 kilometre mesafede ve 600-630 metre rakımlı dağdır. Bu dağın zirvesinde ise Hira Mağarası bulunur. Bu mağaranın 3 yanı açık ve bir tarafı kıble ciheti bundan 40-50 sene öncesine kadar direkt olarak Kâbe’nin bulunduğu Bekke denilen vadiyi görmekteydi. Ancak Suudi makamları o kısmın uçurum olması dolayısı ile orayı taşlarla kapatmış ve günümüzde mağara içerisinden küçücük bir delik o tarafı ancak görebilmektedir.

Bizlerde atalarımızın dediği gibi ”Şerefu’l mekân bil mekîn” ( Mekânın şerefi, makam sahibindendir ) sözünü düstur edinip, onun ( sav)  bir lahza dahi olsa vakit geçirdiği her yere gücümüz yettiğince gidip, ziyaret edip bereketlenmektir. 

Umre turları programlarında her ne kadar ziyaret yerlerine dahil edilse de birçok kişinin takat getirememesinden dolayı dağı alt kısmından gören müsait bir yerde anlatım yapılmakta ve bireysel olarak ziyaret edilmesi tavsiye edilmektedir. En ideal ziyaret vakti serin olmasından dolayı akşam namazından sonra olup, gecenin bir miktarını orada uzlet ve tefekkürle geçirmektir. Alt kısımda bulunan konum bilgisinden taksi ile rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz. Merkezi bir konumdan buraya takriben 20 Riyale gidebilirsiniz. Kalabalık olursanız daha büyük araç ile bir miktar fazla olabilir. 

Cahiliyye döneminde ve öncesinde Hazreti Ibrahim (a.s.)’ın Hanif dinine mensup olanların yılın belli dönemlerinde halktan uzaklaşıp belli bir mekanda keyfiyetini bilmediğimiz şekilde ibadet etmelerine ”Tehannus” denilirdi. Bunun en bilinen örneklerinden birisi Allah Rasûlu’nün (sav) dedesi olan Abdülmüttalib’in de burada Ramazan ayında uzlete çekilmesi, kendince ibadet ve tehannus etmesi ve sonrasında Şevval ayında tekrar Mekke’ye inip, evvela Kâbe’yi tavaf edip sonra da evine gitmesiydi. Bu mekan aynı zamanda Fil Vakası’nda Ebrehe’nin Kâbe’yi yıkmak için geldiğinde Mekke ahalisinin Abdülmüttalib ile birlikte sığındıkları yerlerdendir. 

Peygamber Efendimiz Aleyhisselam da  Allah Teala’nın gönlüne ilham etmesi ile burayı benimsemiş ve ilk vahyin gelişine kadar Ramazan aylarını 5 yıl kadar burada geçirmiştir. Ta ki bir Ramazan ayının 27. gecesi Cebrail Aleyhisselam vasıtası ile ilk vahyin kendisine indirilmesine kadar. Sonrasında ise benzer bir ibadet bizlere Ramazan ayının son 10 gününü Mescidlerde İtikaf olarak geçirme sünneti olarak intikal etmiştir. 

*Uyarı: Son yıllarca milletimizden bazıların ellerinde deflerle buralarda bağıra çağıra ilahiler okuyup, sesli zikir yaptıklarına şahit olduk, hala da oluyoruz. Muhabbetle dahi olsa mekanın ruhuna aykırı davranışlar bunlar. Burası def çalınıp zikir çekilecek yada ilahi okunacak yer değil. Kimsenin de hakkına girmeye hakları yok. Bu sebeble Suudi makamlarından Türklerin yaptıklarına bakın hele dedirtmeye ve bu milleti alay konusu haline getirmeye hiç hakları yok. Şayet böyle bir şeye şahit olursanız lütfen ama lütfen uyarın ve engelleyin! Hoş, bu hassasiyeti gösterecek kadar izan sahibi olsalar bunu kendileri düşünür ama maalesef yok.

Nur dağına ulaşmak için otelinizden bir taksi ile mahallenin en üst kısmında yeni yapılan Vahiy Müzesine kadar gelip sonrasında ise yavaş yavaş tırmanmaya başlayabilirsiniz.Öncesinde imkanınız varsa Vahiy Müzesini gezebilir ve yine yakın mesafeye yapılan Hira Kültür Merkezini de ziyaret edebilirsiniz. 

Eskiye nazaran baştan aşağı kadar merdivenler ile kaplandığı için çıkış daha kolaydır ama her halükarda en az 45 dakikanızı alır. Eğer yukarıda namaz kılacaksanız abdestli olarak çıkmaya ve abdestinizi tutmaya özen gösterin çünkü yukarıda ne tuvalet var ne de abdest alınacak bir yer maalesef.

Ayrıca yanınıza en az bir litre su almanızda fayda var. Hoş, sırt çantanız olursa fazla su almanız da tavsiye edilir, ola ki geceyi orada geçirecekseniz abdest tazelemeniz gerekebilir. Mağaranın içerisi aynı anda en fazla iki kişinin sığacağı kadar genişliktedir. Ancak etrafında namaz kılabileceğiniz, Kur’an okuyabileceğiniz ve düşüncelere dalabileceğiniz muntazam yerler bulabilirsiniz. Ayrıca üst kısımda dışarıdan gelenlerin işlettiği derme çatma bir tesis vardır. Temel ihtiyaçlarınızı oradan da temin edebilirsiniz. Poşet çay, atıştırmalık ve su alabilirsiniz ama malum fiyatı farklı olacaktır.

Nur Dağı konum