Whatsapp Destek

+90 532 205 9135

Lokasyon

Fatih, İstanbul

Çalışma Saatleri

09.00 - 18.00

Mescid Kıbleteyn

Ana Sayfa

Recent Blog

Want to Go on an Islamic Trip?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus.

Mescid Kıbleteyn

Bu Mescid ismini hicretten 2 yıl sonra Recep ayında namaz esnasında Kıble ayeti inmesi sebebiyle ve namazlarını Kudüs’te bulunan Beyt ül Makdis- Mescid-i Aksa’ya doğru kılarlarken Mekke’de bulunan bizimde kıblemiz olan Kabe cihetine döndürülmeleri ile tarihsel bir önem kazanmıştır.

Efendimiz Aleyhisselam Mekke-i Mükerreme’de bulunduğu süre zarfında Harem içerisinde yönünü hem Kabe’ye hem de Beyt ül Makdis’e gelecek şekilde namazlarını eda ederdi. Medine’ye hicret ettikten sonra ise yaklaşık 16 ay boyunca yine Kudüs’ü kıble tutup o tarafa doğru namazlarını eda etti. Ancak gönlünde hep Kıble’nin Kâbe olması arzusu vardı. Kaynaklarda ya öğle yada ikindi namazında olarak iki farklı rivayet bulunan namaz esnasında inen Bakara suresindeki ayetle birlikte yönlerini Kâbe cihetine çevirmişlerdir.

Medine-i Münevvere Mekke ile Kudüs arasında kalmaktadır. Dolayısı ile iki farklı kıble tam ters istikamette bulunmaktadır. Eski yönü Mescid içerisinde bir hitabe ile kapı üzerinde belirtilmiştir.

Müslümanlar için bir sevinç günü iken, Yahudiler için bir yas günüydü. Müslümanlar artık onlardan tamamen bağımsız olmuşlardı ve eski kitaplarında yazıldığı şekilde, büyük peygamberlerin sonuncusunun Allah’ın dininin Kudüs’ten İbrahim Peygamberin (عليه السلام) inşa ettiği Beytullah’a yöneleceği şeklinde bir kehanet gerçekleştirilmişti.

Yahudilerin büyükleri Peygamberimize (as)a gittiler ve yönelimini Kudüs’e geri döndürürse ona tabi olacaklarını söylediler. Ancak Rabbimiz Efendimiz aleyhisselamı ve Mü’minleri indirdiği bir diğer ayet ile uyardı.