Merhabalar,
İmkanımız oldukça Rasulullah S.A.V Efendinmizin aziz hatıralarını ve ardında bıraktığı emanetlerini sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bir çok kişi tarafından bilinmeyen mühim bir ziyaret yerini daha sizlerle birlikte tanıyalım.
Hazreti Meymune binti Haris (قبر ميمونة بنت الحارث)in kabri bugün Mekke’den yaklaşık 18 km uzaklıkta, Mikat Mescidi olan Hazreti Aişe Mescidinin ilerisinde Serif diye bilinen yerdedir. Ulaşımı aslında gayet kolay olmakla birlikte en uygunu bir taksi ile gidip ziyaret etmektir. Tenim (Mescid-i Aişe – Mikat Mescidi) den yaklaşık olarak 10 km uzaklıkta, Serif denilen mıntıkadadır.
Peki kimdir Hazreti Meymune binti Haris?
Meymune Annemiz ( Radıyallahu anha) Efendimiz Aleyhiselâmın evlendiği son zevcesidir. Kabri şerifleri ise Efendimiz aleyhisselâm ile nikahının kıyıldığı ağacın altıdır. Ancak orada şu anda bu ağaç mevcut değildir.
Meymune Annemizin Efendimiz (as) ile evlenmeden evvelki ismi Berre olup, nikah sonrasında Efendimiz aleyhi selam kendisine Meymune ismini vermiştir. Efendimiz aleyhi selam kendisine Mekke’de bir ev açmak istemiş ancak Mekkeliler müsaade etmedikleri için mümkün olmamıştır.
Daha detaylı olarak;
Mü’minlerin Annesi Meymûne bint Haris (r.a.), Hz. Muhammed’in (s.a.v.) “Mü’min kız kardeşler” diye andığı dört kız kardeşten biriydi. Diğer kardeşleri Lübâbe el-Kübrâ, Esmâ ve İzze idi.
Ailesi
Annesi, evlilik bağları nedeniyle “akrabalık itibarıyla ülkenin en asil kadını” olarak anılırdı. Bu şeref, Hz. Peygamber (s.a.v.), Hz. Ali, Hz. Cafer, Hz. Abbas, Hz. Hamza ve Hz. Ebû Bekir gibi önemli şahsiyetlerle akraba olmasından kaynaklanıyordu.
Gençliği
Önceki Evlilikleri
Hz. Peygamber (s.a.v.) ile Evliliği
O zamanlar Berre olarak bilinen Meymûne (r.a.), Peygamberimizle (s.a.v.) evlenmek istedi. Bu arzusunu kız kardeşi Lübâbe’ye iletti. Lübâbe de kocası Hz. Abbas (Peygamber’in amcası) vasıtasıyla bu isteği Resûlullah’a (s.a.v.) iletti.
Evlilik Süreci
Hudeybiye Antlaşması yılında yapılamayan umrenin telafisi için Umretü’l-Kazâ niyetiyle Mekke’ye giden Peygamberimiz (s.a.v.), Avs bin Havlî ve Ebû Râfi’yi Hz. Abbas’a göndererek Meymûne’yi (r.a.) istetti. Hz. Abbas, hemen Peygamber’e (s.a.v.) Meymûne’nin (r.a.) evlenme arzusunu iletti. Resûlullah (s.a.v.) kabul edince, Hz. Abbas, eşi Lübâbe’ye müjdeyi verdi (Meymûne o sırada orada değildi).
Meymûne’nin (r.a.) Tepkisi
Bu evlilik, hicrî 7. yılda (Hudeybiye sonrası) gerçekleşti. Meymûne (r.a.), Peygamberimizin (s.a.v.) son eşi oldu. Mekke’nin fethinden sonra Serif bölgesinde vefat etti ve oraya defnedildi.
Aişe Annemiz (radıyallahu anha) Meymune Annemizin takvasından övgü ile bahsetmiştir. Yine bir başka sahabe hanımefendimiz ise biz onu ya namaz kılarken, ya ev işleri yaparken yada dişlerini misvaklarken gördük hep demişlerdir. Müminlerin annelerinin ilki olan Hazreti Hatîce (Radıyallahu anhe) annemizi nasıl ziyaret ediyorsak, şartlarımızı zorlayıp inşallah Meymûne annemizi de ziyaret etmeyi ihmal etmeyelim.
Allah şefaatlerine biz günahkar kullarını nail eylesin ve yüce katında onların hatrına affeylesin vesselam..
Umre Ziyaretimizi daha anlamlı kılmak adına mutlaka ziyaret edin!
0 532 205 91 35
info@umretur.com
Akdeniz Cd. Fatih / İstanbul
Hoşgeldiniz! Kutlu bir yolculukta beraber olmak temennisi ile...
Hoşgeldiniz! Lütfen ilgilendiğiniz talep ettiğiniz paketin yada hizmetin kişi sayısını ve tarihlerini belirtiniz
WhatsApp Us
🟢